2020 Yılında Otomobil Vergisi Kanunları Üzerinde Yapılan Değişimler

  1. Anasayfa
  2. Mevzuatlar
  3. 2020 Yılında Otomobil Vergisi Kanunları Üzerinde Yapılan Değişimler

Otomobil vergisi kanunları üzerinde yapılan yeni değişimlere göre 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren kiralık araçların 5000 TL’nin üzerinde olan kira bedelleri KKEG yapılacaktır. 2020 yılı için geçerli olan bu meblağ üzerinde yeniden değerlendirme yapılmayacaktır.

Yine bu düzenlemelere göre 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile artık şirket arabaları için 250.000 TL’ye kadar olan KDV bedellerine KKEG yapılabilecektir. ÖTV bedeli ve KDV bedeli için yazılabilecek en fazla gider miktarı ise 115.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu giderler deftere yazıldığı takdirde aracın amortismanı gider olarak kabul edilecektir. Bu oranlamaya göre aracın değeri maksimum 135.000 TL olacak şekilde belirlenmiştir. ÖTV ve KDV üzerinden indirim uygulaması yapılmadığı takdirde 250.000 TL ve üzerinde olan amortisman ayrıcalığa tabidir. Bu bedellerin üzerinde yapılan araç alımlarına doğrudan KKEG yapılacaktır.

Otomobil vergisi kanun yürürlülükleri üzerinde 2020 yılı için yapılan bu yeni yasal düzenlemelere göre artık binek otomobil giderlerinin sadece %70 oranına tekabül eden rakamının gider olarak yazılabilmesi uygun görüşmüştür. Belirlenen bu rakama, aracın tamir ve yakıt giderleri de dahil tutulmaktadır. Bu düzenlemelere göre fatura üzerinden geriye kalan %30’luk kısma KKEG uygulanacaktır. Belirlenen %30’luk kısma denk gelen KDV tutarında da indirim yapılmayacak ve bu tutarda belirtilen rakam yine KKEG olarak değerlendirilecektir.

Menü