Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik

  1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik
Paylaş
Son Gönderiler

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik: Üniversitelerin iktisat, işletme, kamu yönetimi ve maliye gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içinde yer alan bölümlerde okuyan öğrencilerin tamamına yakınının, girdikleri bazı sınavlar vardır. Bu sınavları sıralayacak olursak bu sıralama şöyle olacaktır.

  • KPSS-A Sınavı
  • KPSS-B Sınavı
  • ALES Sınavı
  • YDS Sınavı

Bu sınavlarda istedikleri sonuçları alamayan öğrenciler muhasebe bölümüne yönlenebilirler.  Bu yönlenmenin sebebi ise öğrencilerin sonuç itirabi ile daha az uğraşla daha çok para sahibi olacakları bir meslek icra edeceklerini düşünmeleridir.

Halbuki mali müşavirlik staj dönemi de dahil edilse bile akademik anlamda doktorlardan daha fazla yıl harcarlar ve buna rağmen daha az para sahibi olurlar. Aynı zamanda mali müşavirlik yapmak isteyen kişi eğer mesleğini doğru icra etmek istiyor ise neredeyse bir hukukçu kadar kanuni bilgiye sahip olması elzem bir gerekliliktir. Yani akademik alanlarda ve stajlarda doktorlardan daha fazla vakit harcayan ve hukukçuların o herkes tarafından bilinen kalın ders kitaplarını işleyen mali müşavirlik bölümü öğrencileri okullarını başarı ile tamamlayabildikleri takdirde, sonrasında stajlarını da yaparlar ise, bunlar bilinmese bile gelecekte oldukça saygıdeğer bir mesleğe sahip olacaklardır.

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirlik Görev Tanımı

Mali müşavir basit bir açıklama ile gelir gider tutarlarının hesaplamalarını ve bu skaladaki işlerin hepsini yapan kişilere denir. Oldukça saygın bir meslektir. Bu meslekte gelir ve gider tutarları şirketler için değil devlet için yapılır.

Bu nedenle şirketler bu işlemleri kendileri tutabilecek bile olsalar, mali müşavirin asıl görevi devlete karşı olduğu için, bu hesapları yapması için bir mali müşavir ile anlaşmak zorundadırlar. Çünkü bu hesaplar şirketin kendisi için değil devlet için tutulur. Devlet bu işlemler için şirketleri değil mali müşavirlik bürolarını güvenilir bulmaktadır.

Mali müşavirler her aylık dönem zarfı için bir katma değer beyannamesi hazırlamak zorundadırlar. Bunun yanında her üç aylık dönem zarfı için ise muhtasar beyannamesi hazırlarlar. Şirket ve firmaların kuruluşlarından ömürlerinin bitişine kadar maliyeye verilmesi şart olan tüm raporlar, bildirgeler ve beyannameler bir mali müşavir aracılığı ile hazırlanmaktadır. Kısacası mali müşavirler bulundukları bu pozisyon ile şirket ve Kamu İdareleri arasında bir tampon, bir aracı, bir orta adam görevi yapmaktadır.

Önceki yazı
Serbest Muhasebecilik
Sonraki yazı
Mali Müşavir Nedir?
Menü